Мапа сајта Штампај
facebook youtube instagram email call lokacije
logo

Савез параплегичара и квадриплегичара Србије - СПИКС

Union of Persons with Paraplegija and Quadriplegija of Serbia

Kо штити особе са инвалидитетом, УН ескперткиња за људска права


logo

Датум: 20.03.2020.

Место: Београд

17. mart 2020. Ženeva

Malo toga je urađeno da se osobama sa invaliditetom daju uputstva i podrška koji su im potrebni da se zaštite tokom trenutne pandemije COVID -19, iako mnogo njih pripada rizičnim grupama, upozorila je specijalni izvestilac UN za prava osoba sa invaliditetom Katalina Devandas Agilar (Catalina Devandas Aguilar).

“Osobe sa invaliditetom osećaju da su zapostavljene”, rekla je ekspertkinja UN za ljudska prava. “Mere prevencije, kao što su socijalno distanciranje i samoizolacija mogu biti nemoguće za one kojima je potrebna podrška drugih da se hrane, oblače i kupaju.”

“Ova podrška je osnova za njihovo preživljavanje i sve države moraju preduzeti dodatne mere socijalne zaštite da bi se garantovao kontinuitet podrške na bezbedan način tokom trajanja krize.”

Ekspertkinja UN-a je naglasila da su mere razumnih prilagodjavanja ključne da bi se osobama sa invaliditetom omogućilo da smanje kontakte i rizik zaraze. Treba im omogućiti rad od kuće ili plaćeno odsustvo da bi im se garantovala sigurnost prihoda. Članovima porodica i pružaocima usluga, takođe trebati omogućiti razumna prilagođavanja da bi osobama sa invaliditetom pružili podršku tokom ovog perioda.
“Pristup dodatnoj finansijskoj pomoći je, takođe, od vitalnog značaja za smanjenje rizika od dodatne vulnerabilnosti ili siromaštva osoba sa invaliditetom i njihovih porodica,” objasnila je specijalni izvestitelj UN za prava osoba sa invaliditetom.

“Mnoge osobe sa invaliditetom su zavisne od usluga koje su obustavljene i možda nemaju dovoljno novca da naprave zalihe hrane i lekova, ili da plate dodatne troškove kućne dostave.”

Devandas, takođe, naglašava da je situacija osoba sa invaliditetom koje su smeštene u institucijama, psihijatrijskim ustanovama i zatvorima posebno teška, imajući u vidu visok rizik kontaminacije i nedostatak eksternog nadzora, te pogoršanje stanja usled upotrebe vanrednih mera iz zdravstvenih razloga.

“Ograničenja moraju biti pažljivo odmerena i koristiti najmanje nametljive mere za zaštitu javnog zdravlja”, kaže ona. “Ograničavanje kontakata sa bliskim osobama ostavlja osobe s invaliditetom u potpunosti nezaštićene od bilo kog oblika nasilja ili zanemarivanja u institucijama.”

“Države imaju povećanu odgovornost prema ovoj populaciji zbog strukturalne diskriminacije kojoj su izložene.”

Ekspertkinja UN-a naglašava da osobe sa invaliditetom treba da budu uverene da je njihovo preživljavanje prioritet i urgira da države obezbede jasne protokole u slučajevima ugroženosti javnog zdravlja da bi se osiguralo da, kada su medicinski resursi u deficitu, pristup zdravstvenoj zaštiti, uključujući i mere zaštite života, nije diskriminatoran za osobe sa invaliditetom.

“Da bi se suočili sa pandemijom, ključno je da informacije o tome kako se zaštititi od koronavirusa budu pristupačne za sve”, objašnjava.

“Kampanje javnog informisanja i informacije nadležnih institucija u oblasti zdravlja moraju biti obezbeđene na znakovnom jeziku i na pristupačan način, u pristupačnom formatu, uključujući pristupačne digitalne tehnologije, titlovanje, relej servise, sms poruke, poruke u lako razumljivom formatu i na jednostavnom jezikom.”

“Organizacije osoba sa invaliditetom moraju biti konsultovane i uključene u sve faze odgovora na COVID-19,” zaključuje Devandas.

Obraćanje ekspertkinje podžale su i specijalna izvestiteljka UN za eliminaciju svih oblika nasilja nad osobama pogođenim leprom i njihovim porodicama, Alis Kruz (Alice Cruz) i nezavisna ekspertkinja za uživanje svih ljudskih prava starijih osoba, Roza Kornfeld-Mate (Rosa Kornfeld-Matte).
Izvor Sajt UN

СПОНЗОРИ