Мапа сајта Штампај
facebook youtube instagram email call lokacije
logo

Савез параплегичара и квадриплегичара Србије - СПИКС

Union of Persons with Paraplegija and Quadriplegija of Serbia

Инклузивни изборни процеси и правила


logo

Датум: 10.03.2020.

Место: Београд, Народна скупштина Републике Србије

У Народној скупштини Републике Србије, 10.03.2020. године је одржан консултативни састанак Групе за консултације о инклузивним изборним процесима и правилима. Састанак је водила прф. др Маријана Пајванчић, координаторка групе и Гордана Рајков, стручна сарадница за питања инвалидности.

Учесницима је подељен део материјала у штампаној верзији, између осталог и Приручник за обуку за рад у бирачким одборима и Водич за процену приступачности бирачких места, који је намењен општинским и градским правама са циљем да се ефикасно организује и спроведе процена физичке и комуникацијске приступачности бирачких места. Група ће предложити изборној комисији да бирачки одбори објаве контакте на које ће моћи да се, дан уочи избора, а не као до сада, на сам дан избора, пријави гласање од куће. Говорило се о гласању бирача смештених у резиденцијалне установе, бирачком праву и пословној способности, могућности коришћења факсимила... Чланица Републичке изборне комисије, Весна Миздрак је прочитала извештај о напретку приступачности изборног процеса. Најављена је и израда водича за коминикацију и обраћање особама са инвалидитетом на бирачким местима, а Заштитник грађана и Повереник за зштиту равноправности су најавили своја саопштења јавности у којима ће се апеловати политичарима да коректно употребљавају термине о инвалидности.

Група за консултације о инклузивном изборном процесу и правилима је 26.12.20219. године започела свој рад, а Групу сачињавају представници Републичке изборне комисије, НООИС, Центра за самостални живот Србије, ЦРТЕ, ЦЕСИД- а, Народне скупштине РС, Канцеларије за људска и мањинска права, Истиномера, Савеза слепих Србије, Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије, МДРИ, Заштитника грађана, Дома за одрасла инвалидна лица и Поверника за заштиту равноправности.

СПОНЗОРИ