Мапа сајта Штампај
facebook youtube instagram email call lokacije
logo

Савез параплегичара и квадриплегичара Србије - СПИКС

Union of Persons with Paraplegija and Quadriplegija of Serbia

СЕНИ 28. РСИ


logo

Датум: 22. - 24.09.2020.

Место: Бор, Борско језеро

Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије одржаo je 28. СЕНИ Републичке спортске игре, у периоду од 22. до 24. септембра 2020. године на Борском језеру,под покровитељством Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.
Ова врста такмичења одржава се 28. годину заредом у циљу промоције спорта међу особама са повређеном кичменом мождином и активног учешћа особа са инвалидитетом у животу заједнице. Због спречавања ширења заразне болести изазване вирусом COVID-19 такмичење се одвијало у измењеном облику и обиму у атлетици и шаху, док се у редовним околностима такмичења изводе и у стоном тенису, стрељаштву, пикаду и боћању.
Сва такмичења одржана су уз придржавање превентивних мера заштите са смањеним бројем такмичара у екипи, у односу на претходне године. Такмичило се 15 екипа из 15 локалних удружења из градова широм Србије, што је укупно 160 учесника, а у атлетским бацачким дисциплинама опробало 100 такмичара.
Такмичењима су и ове године присуствовали прослављени параолимпијски репрезентативци Драженко Митровић и Небојша Ђурић, светски рекордери у бацању диска, Жељко Димитријевић, светски рекордер у бацању чуња и Милош Зарић, светски првак у бацању копља.
У име Сектора за заштиту особа са инвалидитетом игре је свечано отворила Јулијана Станисављевић, а скупу су се обратили и Игор Јанковић, члан Градског већа за спорт Града Бора . Химну Републике Србије, такмичаре, госте и спонзоре поздравио је председник Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије, Михаило Пајевић. Заставу Републике Србије носио је наш најмлађи члан Ненад Јеремић.
Tакмичења су се одвијала у атлетским бацачким дисциплинама бацање кугле, бацање копља, бацање диска и бацање чуња, а најуспешнијима су уручене медаље за прва три места. Такмичарски део игара завршен је такмичењем у шаху. Такође, премијерно је приказан филм Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије „Кошарка у колицима”, а одржана је и пројекција филма „Футог SMILE”.
Републичке спортске игре су централни догађај савеза и локалних удружења чији рад Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања подржава путем конкурса за унапређење положаја особа са инвалидитетом, а уједно су и најмасовније окупљање особа са инвалидитетом познато и као олимпијада параплегичара. 28.СЕНИ РСИ носе назим СЕНИ по бренду СЕНИ фармацеутске компаније ИНПХАРМ, која је генерални спонозор игара. Ове године реализацију игара подржале су и ортопедске куће:ОТТОБОЦК, Ортопедија Нови Живот, Лентисмед, Bauerfeind, као и Вода Врњци. Свечаном доделом признања успешно су завршене 28. СЕНИ Републичке спортске игре.

СПОНЗОРИ